vastgoed vragen en adviesVastgoed vragen en advies

Wat maakt vastgoed nu zo een goede en betrouwbare investering? 5 Redenen

Categorie: Investeren

Gepubliceerd op: 21-11-2016

In de wereld van investering zijn er heel veel mogelijkheden. Maar waarom, van al de dingen waar we tijd en geld in kunnen steken, wordt vastgoed beschouwd als één van de beste investeringen? Aandelen, obligatiefondsen, goud, gas, technologie,… Er zijn miljoenen ideeën, producten, activa en bedrijven die strijden om de aandacht van investeerders die op zoek zijn om hun geld te kapitaliseren in het nieuwe ‘’goud’’. Of ze zoeken gewoon iets dat de moeite waard is. Iets dat betrouwbaar is en zich doorheen de jaren heen heeft bewezen als goede investering. Vastgoed valt zeker in de laatste categorie: het is zelfs één van de oudste investeringen. Als je al huiseigenaar bent, wordt dit zelfs al als een goede investering beschouwd. Maar wat maakt vastgoed nu een goede investering? Waarom zou iemand die op zoek is naar een solide financiële toekomst, kiezen om te investeren in vastgoed boven iets anders? Om hier een antwoord op te geven, hebben we 5 redenen voor jullie uitgelegd.

Lees meer...

Moet ik belasting betalen bij de verkoop van mijn woning?

Categorie: Investeren

Gepubliceerd op: 31-05-2017

Sinds 1 januari 1997 is de meerwaardebelasting in het leven geroepen. Deze valt onder een bijzonder belastingregime van de diverse inkomsten. Meerwaardebelasting is verschuldigd op de winst (meerwaarde) die u maakt bij verkoop van onroerende goederen, zowel bebouwde als onbebouwde

Lees meer...

Verkoop onder opschortende voorwaarde, wat is dat precies?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 08-05-2017

Het is zo ver. Na een intense en spannende zoektocht, vind je dan je droomwoning. Je bent van plan om een bod uit te brengen. Maar ga je dat met of zonder opschortende voorwaarde(n) doen want dit kan misschien wel het verschil betekenen tussen het wel of niet aanvaarden van je bod. Daarom dat we in dit artikel dieper ingaan op wat een opschortende voorwaarde juist inhoudt, wat de modaliteiten en de implicaties zijn.

Lees meer...

Wat is een klein beschrijf en wanneer komt men hiervoor in aanmerking?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 20-03-2017

We krijgen regelmatig de vraag wat het klein beschrijf precies inhoudt. Maar belangrijker wanneer men er recht op heeft. Het verschil tussen klein of groot beschrijf kan namelijk ettelijke duizenden euro's bedragen. Dit is in het voordeel van zowel de verkopende als kopende partij. Zo zal een (potentiële) koper bijvoorbeeld een hoger bod kunnen plaatsen waardoor zijn of haar kansen op het winnende bod voor zijn of haar droomhuis toeneemt. De verkoper daarentegen zal hierdoor een hogere verkoopprijs realiseren.

Lees meer...

Ik heb een bod geplaatst op een woning? Wat nu? De volgende stappen.

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 22-06-2017

Het is zo ver, je hebt de vastgoedkriebels te pakken gekregen! Dit kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Om te vermijden dat het enthousiasme de bovenhand krijgt en je misschien een aantal zaken over het hoofd ziet, geven wij je graag enkele aandachtspunten mee. Een eerste en belangrijke stap is je huiswerk op voorhand te maken. Hoe bereid je je voor? a) Bepaal hoeveel je kan en wil betalen voor je woning (vergeet de bijkomende kosten niet!) en  b) definieer aan welke criteria (ligging, afwerkingsgraad, oppervlakte etc.)  je woning moet voldoen. Zo kan je doelgericht beginnen zoeken en, indien nodig, snel beslissen om de concurrentie voor te zijn. Wie vooraf ook al poolshoogte genomen heeft bij de bank om te horen of het nodige budget kan geleend worden, kan eventueel zelfs een bod uitbrengen zonder opschortende voorwaarden om zijn kansen te verhogen.

Lees meer...

De 20 vragen die je moet stellen bij een bezichtiging en waarom het belangrijk is voor jou als potentiële koper?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 14-03-2017

Je hebt een woning gevonden die aan je eerste selectie voldoet en binnen het vooropgestelde budget past. Super nu is het tijd voor de spannende eerste date; de bezichtiging. Het lijkt vanzelfsprekend. Je maakt een afspraak met de verkoper of de makelaar over een passend tijdstip en je gaat in de woning rondlopen en kijken of het ‘’bij je past’’ en ‘’welk gevoel je erbij krijgt’’. En je mag niet vergeten te vragen, ‘’waarom de verkopers hun huis of appartement verkopen?’’ of ‘‘wanneer het dak voor het laatst is gerenoveerd?’’. Want deze raad hebben je liefhebbende familieleden en vrienden je ongetwijfeld gegeven. Waarom is deze raad zo belangrijk en wat is de (vaak vergeten) achterliggende gedachte hierachter?

Lees meer...

Welke eigendommen zijn het beste om te verhuren? Een checklijst voor wie wilt investeren in vastgoed.

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 12-07-2016

Wat maakt een vastgoedbelegging met oog om het te verhuren nu ideaal? En wat zorgt er voor dat het een flop wordt? Er schuilt een heuse wetenschap achter om uw kansen op slagen drastisch te verhogen en de risico’s tot een minimum te beperken. Doorgewinterde investeerders kennen deze wetenschap en de factoren als de achterkant van hun hand maar nieuwe investeerders kunnen moeite hebben om een ​​investeringswoning goed te beoordelen. Zelfs degenen met ervaring nemen soms een verkeerde beslissing. Omdat de factoren die een bepaalde eigendom de moeite waard maken, kunnen variëren alsook veranderen. Daarom hebben we bij First Immo samengezeten om een ​​lijst op te stellen van een aantal topfactoren die vandaag de dag van belang zijn. Met andere woorden wat zijn nu de factoren waarnaar je moet kijken bij een vastgoedbelegging die je de beste kans op succes zal geven? Hoewel en dergelijke lijst niet super diepgaand, noch 100% compleet kan zijn, is het wel een goede start. Verder zal First Immo altijd een partner voor je zijn om uw zoektocht te beginnen als passieve belegger.

Lees meer...

Het abattement,  het bijabattement en het renovatieabattement

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 19-04-2017

Het abattement

Als u een bestaande woning of een bouwgrond aankoopt en u heeft op het moment van de aankoop geen andere woning of b...

Lees meer...

Welke documenten heb je nodig bij verkoop van je woning?

Categorie: Verkopers

Gepubliceerd op: 05-04-2017

De verkoper van een onroerend goed heeft de verplichting om een koper zo goed mogelijk in te lichten omtrent het onroerend dat verkocht wordt. De informatieverplichting houdt in dat alle verplichte documenten aanwezig moeten zijn bij de start van de verkoop of uiterlijk bij de akte en dat de kosten hiervan betaald moeten worden door de verkoper.

Lees meer...

6 redenen...waarom uw woning maar niet verkocht geraakt

Categorie: Verkopers

Gepubliceerd op: 04-10-2016

1 - De grootste boosdoener is de prijssetting

Een verkoper heeft bijna altijd een te grote emotionele band om zijn thuis objectief te prijzen. Verder is zijn...

Lees meer...

Hoe breng je op een goede manier een bod uit op een woning? De 4 spelregels.

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 10-08-2017

1. De voorbereiding

 

Het financiële plaatje: Als j...

Lees meer...

Dien ik registratierechten of BTW betalen?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 11-10-2017

Als je een huis of bouwgrond aankoopt, word je daar altijd op belast. Ofwel betaal je registratierechten ofwel btw bovenop het aankoopbedrag. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels?

Lees meer...

Wat houdt de gratis ongevallenverzekering in?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 14-11-2017

Indien een koper van een vastgoed die een verkoopovereenkomst* heeft afgesloten, overlijdt door een ongeval (dit is een specifieke situatie die plots en ongewild/onverwacht plaatsvindt) tussen de datum van de verkoopovereenkomst en de datum van ondertekening van de notariële akte, dan zullen zijn erfgenamen de rechten en plichten overnemen en dus de aankoop dienen verder te zetten. Om te vermijden dat er een schadevergoeding zou dienen betaald te worden door de erfgenamen bij annulatie van de verkoop of de gedwongen uitvoering, sluit First Immo bij elke verkoop een (voor de koper gratis) ongevallenverzekering af op hoofde van de koper. Hierdoor zullen de erfgenamen in dergelijke situatie een afbetaald eigendom erven; rekening houdend met de volgende hoofdkenmerken van deze verzekering:

Lees meer...

POSTINTERVENTIEDOSSIER (PID): DE HANDLEIDING BIJ (VER)BOUWEN

Categorie: Verkopers

Gepubliceerd op: 14-12-2017

Het postinterventiedossier of PID is een dossier waarin alle technische gegevens met betrekking tot een gebouw worden verzameld. Het bevat alle documenten en informatie die de koper van de woning maar ook architecten en aannemers in staat moeten stellen om bijvoorbeeld de structuur van het gebouw te ontleden en welke materialen gebruikt werden.

Lees meer...

WAT IS HET KADASTRAAL INKOMEN, KI VOOR DE VRIENDEN?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 16-01-2018

Het kadastraal inkomen is de geschatte huuropbrengst van een woning voor één jaar verminderd met de kosten voor onderhoud en herstellingen. In theorie is dit het nettobedrag dat je zou krijgen als je je pand één jaar verhuurt.  Voor een gebouw mag je 40% forfaitaire kosten aftrekken en voor een onbebouwd onroerend goed 10%. Momenteel houdt men nog steeds rekening met de huurprijzen van 1975.  Het bekomen bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Lees meer...

7 redenen voor investeerders om goedkope opbrengsteigendommen kritisch te beoordelen.

Categorie: Investeren

Gepubliceerd op: 31-01-2018

Geniet jij ook zo van dat tevreden gevoel dat je ervaart wanneer je denkt een goede deal te hebben afgesloten? Door Black Friday, de kerstinkopen en de solden weten we hoe ‘gek’ mensen kunnen worden als ze denken (veel) geld te kunnen besparen en de koop van hun leven te kunnen sluiten. Velen laten zich dan ook verleiden tot een aankoop van spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Mensen gaan nu eenmaal graag op zoek naar het beste voor de laagste prijs. Maar net zoals de ontnuchtering achteraf wanneer je beseft dat je sommige solden- of onlineaankopen toch niet nodig had, kan je als vastgoedbelegger tot het besef komen dat goedkoop niet altijd hetzelfde betekent als ‘goed gekocht’!

Lees meer...

Welke kosten betaal je bij aankoop van een woning of grond?

Categorie: Kopers

Gepubliceerd op: 16-05-2018

Als je een woning of grond aankoopt, betaal je niet enkel de overeengekomen prijs. Hou er rekening mee dat je nog extra kosten moet afrekenen bij de notaris. Deze kosten groeperen we onder de naam ‘notariskosten’. Wat houden ze juist in?

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden, functies voor sociale media en uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.Meer wetenVerder gaan