Welke kosten dien je te betalen bij verkoop/aankoop van een woning?

Welke kosten dien je te betalen bij verkoop/aankoop van een woning?

 

Bij de verkoop van een onroerend goed komt heel wat administratie kijken en dat brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee.
De vraag die zich dan stelt: “Wie welke kosten moet betalen”, is bepaald in het burgerlijk wetboek.

 

1. De leveringsplicht van de verkoper

De verkoper van het onroerend goed dient aan de leveringsplicht te voldoen. De bijhorende leveringskosten vallen dus in principe ten laste van de verkoper. Dit zijn alle kosten die verbonden zijn aan opzoekingen en de aanvraag van de documenten die nodig zijn om het onroerend goed te kunnen of mogen verkopen. Zij zijn bedoeld om de koper zo goed mogelijk te informeren.

Zo dient het EPC attest aanwezig te zijn op het moment dat het pand wordt gepubliceerd. Het is dan ook logisch dat de verkoper dit betaalt. Ook de makelaars- en publiciteitskosten worden betaald door de verkoper.

Volgens het principe van de leveringsplicht vallen ook volgende kosten ten laste van de verkoper: de kadastrale legger, het bodemattest, de stedenbouwkundige inlichtingen, het keuringsattest van de elektrische installatie, het conformiteitsattest van de stookolietank en de inlichtingen van de syndicus.  

 

Wenst u een gratis schatting?
Of wilt u uw woning verkopen?
Kijk eens op onze verkopenpagina en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!

 

2. Welke aankoopkosten betaalt de koper?

Wat betaalt de koper dan nog?  Eigenlijk het grootste gedeelte van de kosten, zoals de verkooprechten*, BTW (bij nieuwbouw), de hypotheekrechten, de notariële erelonen en de aktekosten.

Andere mogelijke kosten bij een verkoop zijn de basisakte, verkavelingsakte en metingskosten. Volgens de wettelijke regeling vallen ze onder de leveringsplicht van de verkoper maar in de praktijk worden ze meestal ten laste gelegd van de koper.  Partijen zijn dus vrij om van de wettelijke verdeling af te wijken. In dit geval wordt de afspraak opgenomen in de onderhandse verkoopovereenkomst of verkoop- en aankoopbelofte. Zo ontstaat er achteraf geen discussie over de verdeling van de kosten.   

*ook wel gekend als registratierechten

 

Bent u op zoek naar een(t)huis?
Krijg als eerste ons aanbod op jouw maat in jouw mailbox.
Maak een automatische zoekopdracht aan!

 

Welke kosten dien je te betalen bij verkoop/aankoop van een woning?

Lees meer

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  Wat moet je weten over het proces? Je woning laten schatten is vaak een zenuwslopende ervaring. Je woonst staat tentoon, klaar om beoordeeld en geschat te worden. Soms voelt het alsof je zelf beoordeeld wordt. De scha ...