Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

Het gebruik van asbest is sinds 2001 verboden in België. Woningen en gebouwen die neergezet zijn  na dat jaar zouden dan ook volledig asbestvrij moeten zijn. Voor oudere gebouwen is er echter niet die garantie. Vaak weet je zelfs niet eens of er asbest in de woning aanwezig is. Daar komt nu verandering in: binnenkort is er de asbestinformatieplicht!

In deze blog ontdek je wat asbest is en waar je het kan terugvinden. Wat de asbestinformatieplicht is, hoe die aangepakt zal worden en wat je kan of moet doen wanneer je geconfronteerd wordt met asbest zal in een volgende blog behandeld worden.

Wat is asbest?

Asbest is een mineraal dat is opgebouwd uit zeer fijne vezels. Het is een delfstof die ook nu nog uit rots gewonnen wordt in asbestmijnen in Zuid-Amerika, het zuiden van Afrika en China. Het mineraal werd vanaf 1945 populair omwille van een aantal goede eigenschappen. De vezel is hittebestendig, onbrandbaar, slijtvast, en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor is het geschikt om te verwerken in bouwmateriaal. Vanaf de jaren 90 van vorige eeuw werd echter duidelijk dat een resem gezondheidsproblemen aan het mineraal gelinkt konden worden. Hierdoor is het sinds 2001 verboden in België om asbest te gebruiken en asbesthoudend materiaal te verhandelen.

Toch is er niet onmiddellijk reden tot paniek wanneer er zich asbest in je woning bevindt. Het gevaar van asbest hangt namelijk voornamelijk af van de mate waarin de vezels gebonden zijn met andere materialen. Het is niet gevaarlijk om naar asbest te kijken of om het aan te raken. Asbest wordt pas gevaarlijk wanneer het uiteenvalt in fijne vezels die zich verspreiden in de lucht en zo via inademing in de longen terecht komen.

Hoe en waar kan je het terugvinden?

Asbest wordt onderverdeeld in drie categorieën. Ten eerste heb je hechtgebonden asbest. De asbest zit hierbij volledig verwerkt in het materiaal. Weinig tot geen vezels kunnen uit het materiaal vrijkomen wanneer ze in goede staat zijn. Enkel wanneer er onzorgvuldig mee omgegaan wordt kunnen vezels in de lucht komen, denk aan slijpen, breken en boren. Voorbeelden van materiaal met hechtgebonden asbest zijn asbestcement, asbesthoudende vloertegels en vloerbekleding, roofingproducten en asbesthoudende pakkingen en dichtingen waarvan het bindmiddel uit cement, bitumen, kunststof of lijm bestaan.

Een tweede categorie is semi-hechtgebonden asbest. Dit is asbest die van oorsprong hechtgebonden was, maar waarvan door veroudering, verwering of beschadiging het bindmiddel in slechte staat is waardoor de asbestvezels minder gebonden zijn. De materialen zijn fragiel en breekbaar waardoor de vezels makkelijk loskomen. Een voorbeeld hiervan zijn leien en golfplaten op daken.

Als laatste heb je niet-hechtgebonden asbest. Hieronder vallen alle andere asbesthoudende materialen. Deze zijn het gevaarlijkst. Ze bevatten vaak veel asbestvezels die makkelijk kunnen vrijkomen, zelfs passief door luchttrillingen of luchtstromen. Een voorbeeld hiervan is het pleister rond de isolatie van verwarmingsbuizen.

In een volgende blog zal ingegaan worden op de informatieplicht, en wat je moet doen mocht er zich asbest in jouw woning bevinden!

Vragen over asbest? Neem gerust contact op!

Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

Lees meer

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Er komt een nieuw bolleke op de markt.. de vastgoedmarkt welteverstaan. Omdat Antwerpenaars wel houden van een bolleke, gaat First Immo straks verder onder de naam Dewaele, met rode bol. First Immo heeft in Dewaele Vastg ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Het gebruik van asbest is al sinds 2001 verboden in België. In bouwconstructies neergezet voor die tijd is het echter nog steeds frequent aanwezig, ondanks de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt. Vaak ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Het gebruik van asbest is sinds 2001 verboden in België. Woningen en gebouwen die neergezet zijn  na dat jaar zouden dan ook volledig asbestvrij moeten zijn. Voor oudere gebouwen is er echter niet die garantie. ...