Afschaffing van de woonbonus heeft grote gevolgen voor je portemonnee

Afschaffing van de woonbonus heeft grote gevolgen voor je portemonnee

Je hebt het nieuws waarschijnlijk al gehoord: de nieuwe regering schaft de woonbonus af. Deze afschaffing heeft grote gevolgen voor iedereen actief op de vastgoedmarkt. Hieronder leggen we even uit wat de woonbonus is, welke maatregelen de regering neemt op vlak van wonen en wat de gevolgen hiervan zijn.

Woonbonus

Wanneer je een huis aankoopt en hiervoor een hypothecaire lening aangaat, kan je tot op heden een fiscaal voordeel krijgen, ook wel de woonbonus genoemd. Concreet betekent dit dat eigenaars van een gezinswoning in Vlaanderen een belastingvermindering krijgen gedurende de looptijd van hun hypothecaire lening. Over een looptijd van 20 jaar spreken we zo al gauw van  € 25.000 tot 30.000 voordeel. Op deze maatregel kwam in het verleden reeds kritiek omdat het de woningprijzen de hoogte in zou jagen en vooral reeds vermogende mensen van de bonus zouden profiteren.

Wat staat er in de plannen van de regering?

De regering wil nu deze woonbonus afschaffen. Als reden geven ze de kritiek die al vaker te horen was onder specialisten: het zou de prijzen de hoogte injagen, waardoor het voor minder vermogende mensen moeilijker zou zijn een eigen huis aan te komen. In de plaats van de woonbonus komt er een verlaging van de registratierechten (officieel verkooprechten genaamd) van 7% naar 6% op de aankoop van de gezinswoning. Alle andere aankopen van vastgoed blijven met andere woorden 10% registratierechten behouden. Ook de abattementen en meeneembaarheid van de verkooprechten blijven behouden.

Wat zijn de gevolgen?

Wie vandaag reeds van de woonbonus geniet, zal hiervan blijvend kunnen genieten. Hij wordt dus niet afgepakt van diegene die reeds in het systeem zitten. De regering wil er wel werk van maken om de bonus stop te zetten vanaf 1 januari 2020. Wat betekent dit concreet? Komt de akte van je woning te verlijden voor 1 januari, dan zal je nog kunnen genieten van de woonbonus. Alle aktes die na 1 januari 2020 komen te verlijden zullen niet meer van het gunstige fiscale regime kunnen genieten, maar zullen in de plaats slechts 6% registratierechten moeten betalen.

Wat houdt deze verandering volgens ons concreet in?

De verlaging van de registratierechten met 1% staat absoluut niet in verhouding met de huidige regeling via een fiscaal voordeel. Op 20 jaar kan de woonbonus je tot € 30.000 besparen. De verlaging van de registratierechten geeft je een onmiddellijk voordeel van € 2.000 tot € 5.000. Over de looptijd van 20 jaar kan je dus tot € 28.000 mislopen door de nieuwe regeling.

Een verlaging van de registratierechten klinkt op papier zeer mooi. Jonge gezinnen die een woning aanschaffen kunnen die paar extra duizend euro die ze uitsparen goed gebruiken, zoals Jan Jambon (toekomstig Vlaams minister-president) ook reeds aanhaalde. Wanneer echter naar het volledige plaatje gekeken wordt, blijkt de verandering vooral voordelig voor de overheid: er zullen meer belastinginkomsten opgehaald kunnen worden, je kan immers je lening niet meer inbrengen ten gunste van je belastingen!

Afschaffing van de woonbonus heeft grote gevolgen voor je portemonnee

Lees meer

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Er komt een nieuw bolleke op de markt.. de vastgoedmarkt welteverstaan. Omdat Antwerpenaars wel houden van een bolleke, gaat First Immo straks verder onder de naam Dewaele, met rode bol. First Immo heeft in Dewaele Vastg ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Het gebruik van asbest is al sinds 2001 verboden in België. In bouwconstructies neergezet voor die tijd is het echter nog steeds frequent aanwezig, ondanks de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt. Vaak ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Het gebruik van asbest is sinds 2001 verboden in België. Woningen en gebouwen die neergezet zijn  na dat jaar zouden dan ook volledig asbestvrij moeten zijn. Voor oudere gebouwen is er echter niet die garantie. ...