Deurne krijgt er in jaar tijd liefst 1.500 nieuwe inwoners bij

Deurne krijgt er in jaar tijd liefst 1.500 nieuwe inwoners bij

District zet 81.000ste inwoner in de bloemetjes (Gazet van Antwerpen, 7/08/2019)

Peggy De Bie (48), tot gistermiddag nog woonachtig in Berlaar, is voortaan een Deurnese. De 81.000ste om precies te zijn. Daarmee heeft Deurne, op Antwerpen na het grootste districht van de stad, een neiuwe record gevestigd. De stijging is opvalled, want vorig jaar waren er nog 'maar' 79.500 inwoners.

Met een kleurrijk boeket en een wapenschild in chocolade, zette het district Deurne gisteren zijn 81.000ste inwoner in de bloemetjes. Peggy De Bie (48) woonde in Berlaar, maar trekt in bij haar vriend, Benny Van Loon, voorzitter van Olympic Pirates Deurne-Borgerhout en voorzitter van de lokale afdeling van Open Vld. 

"Dat laatste is geheel toevallig", zegt districtsschepen Freddy Lorent (Open Vld), die Peggy De Bie ontving in het districtshuis. "Normaal zijn dergelijke aangelegenheden iets voor de districtsburgemeester (Tjerk Sekeris, een NVA'er, red.), maar hij is met vakantie.

Vooral allochtonen

Hoe dan ook, dat Deurne de kaap van 81.000 haalt in augustus, is opvallend. Op het einde van vorig jaar stond de teller nog op 79.5000. In amper acht maanden tijd zijn er dus 1.500 inwoners bijgekomen. Uit cijfers van de stad Antwerpen blijkt dat vooral allochtonen hun weg naar Deurne vinden: inwoners met de Belgische nationaliteit wiens vorige nationaliteit niet-Belg was.

Met de sterke toename in het bevolkingsaantal komt het district steeds dichter bij de stad Mechelen, dat 86.482 inwoners telt (cijfers 2019). het grootste district van de stad, Antwerpen, ligt nog steeds vele lengtes voor met 193.778 inwoners. Een eenduidige verklaring voor de stijging heeft districtsschepen Loren niet. "Maar er zijn wel een aantal nieuwbouwprojecten die (deels) opgeleverd zijn", zegt hij. "Ik denk aan project Eksterlaer in Deurne-Zuid. Als daar honderd appartementen en woningen klaar zijn, dan moet je minimaal het dubbele aantal inwoners rekenen. Dan zijn er ook nog kleinere nieuwbouwprojecten, maar dat aantal loopt snel op. En tegen het einde van het jaar worden de appartementen in de Dascottelei afgewerkt, nog eens tientallen appartementen. De Expowijk, vlak bij de Frank Craeybeckxlaan is ongeveer voor de helft klaar en verwacht volgend jaar de eerste inwoners. Dat gaat ook om enkele honderden mensen. Met dit tempo zou ik er niet van schrikken als we tegen het einde van het jaar 82.000 halen."

"Aantrekkelijk om te wonen"

Wim Peleman van First Immo is niet verbaasd over de cijfers. "Deurne is een aantrekkelijk district", zegt hij. "Het is in vergelijking met omliggende gemeenten betaalbaar, is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft veel groen. Het kent ook een hoge concentratie aan appartementen en bovendien worden gebouwen tegenwoordig steeds vaker opgesplitst in kleinere units."

(tekst Jan Stassijns, foto gva)

Deurne krijgt er in jaar tijd liefst 1.500 nieuwe inwoners bij

Lees meer