Beleggingen in vastgoed drijven woningprijzen naar recordniveau

Beleggingen in vastgoed drijven woningprijzen naar recordniveau

De woningprijzen in Vlaanderen zitten op een recordniveau. Dat komt vooral omdat steeds meer mensen een tweede woning kopen, om die te verhuren. Zo brengt hun geld ondanks de lage rente toch nog iets op. (Gazet Van Antwerpen, 24 juli 2019)

Uit cijfers van de Belgische notarissen blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs voor een huis in Vlaanderen dit jaar tot hiertoe op 281.954 euro ligt. In de provincie Antwerpen komt de gemiddelde huizenprijs zelfs voor het eerst boven de 300.000 euro uit. Ook de prijzen voor appartementen blijven stijgen. In de provincie Antwerpen ligt de gemiddelde prijs nu al op 213.043 euro. Het gaat telkens om de nettoprijzen, dus zonder extra’s zoals notariskosten, registratierechten of btw.

De recordprijzen zijn een gevolg van de stijgende vraag naar vastgoed. “Een van de redenen voor het hogere aantal vastgoedtransacties is de lage rente”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische notarissen. “Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat rente op hypothecaire leningen met een looptijd van meer dan tien jaar op 1,85% ligt. Dat is het laagste niveau sinds 2013.”

Vastgoed is alternatief voor spaarboekje en beurs

Ook de lagere registratierechten spelen een rol. “Wie een eerste woning koopt, moet sinds vorig jaar geen registratierechten meer betalen op de eerste 80.000 euro van de aankoopprijs”, zegt Yves Vervliet van First Immo in Antwerpen. “Op voorwaarde dat die woning maximaal 200.000 euro kost, of 220.000 euro in een kernstad.”

Toch wordt de stijgende vraag naar vastgoed maar voor een derde veroorzaakt door mensen die voor het eerst een woning kopen. “Het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen is in een jaar tijd met 7% gestegen. Twee derde van de stijging komt door mensen die een tweede woning kopen”, zegt Bart Van Opstal. “Ze zoeken een alternatief voor de lage rente op spaarboekjes en de onzekerheid op de beurs.”

“Een tweede verblijf kopen om er zelf af en toe in te wonen, brengt nochtans weinig meer op dan een spaarboekje. In de voorbije vijf jaar werden huizen en appartementen in de provincie Antwerpen elk jaar 1% meer waard, na aftrek van de inflatie. Die opbrengst ligt dus niet zo hoog. Het zijn vooral de huurpanden die veel geld opbrengen.”

Beleggers kiezen niet voor hoogste rendement

De mensen die een tweede woning kopen, zijn doorgaans al op leeftijd. “Het gaat vooral om mensen die hun eerste woning hebben afbetaald”, zegt Johan Krijgsman, algemeen directeur van ERA Vastgoed, dat 110 kantoren heeft in België. “Wie een tweede woning koopt om die verder te verhuren, doet dat vooral in de eigen gemeente. Zo kan de belegger meer sociale controle uitoefenen.”

“Een woning in de eigen gemeente levert die beleggers nochtans niet altijd het hoogste rendement op, maar dat is niet het enige dat voor hen telt. Zij laten zich voor de keuze van hun tweede pand vooral leiden door emotionele factoren, zoals de schoonheid van het gebouw en de ligging. Mensen die een heleboel panden kopen, doen dat doorgaans wel om zo veel mogelijk rendement te halen. Die beleggers kiezen vooral voor appartementen in grotere steden, omdat die prijzen op lange termijn het snelst stijgen”, zegt Johan Krijgsman.

Steek niet alles in vastgoed

Toch waarschuwen economen ervoor om niet alle spaarcenten in vastgoed te steken. “Het is beter om je risico’s te spreiden”, zegt Steven Trypsteen, econoom van ING België. “Als je met het merendeel van je spaargeld een pand koopt om het te verhuren, ben je volledig afhankelijk van de waarde van dat ene pand. Je kan dan beter geld steken in een aandelenfonds dat in vastgoed belegt. In die fondsen zitten veel panden, die verspreid zijn over verschillende regio’s. Als de vastgoedprijzen in een regio dalen, kan dat worden goedgemaakt door stijgende prijzen in een andere regio.” ING prijst bijvoorbeeld het AXA-fonds in Europees vastgoed aan. Dat heeft op lange termijn een opbrengst van 8,62% per jaar.

Maar Steven Trypsteen wijst erop dat vastgoed niet de enige goede belegging is. “Europese aandelen gaven in de voorbije jaren een gemiddeld dividend van 3 à 3,5% per jaar. Dat is veel meer dan een spaarboekje. Door de Brexit en spanningen in de internationale handelsrelaties keren veel mensen zich af van de beurs, maar op lange termijn leveren aandelenfondsen nog steeds een aantrekkelijk rendement op.”

Tekst: Christof Willocx

Beleggingen in vastgoed drijven woningprijzen naar recordniveau

Lees meer

  Welkom in ons nieuw kantoor in Puurs!

  Welkom in ons nieuw kantoor in Puurs!

  We hebben heuglijk nieuws: we openen een nieuwe vestiging in Puurs! De opening van dit kantoor is voor ons een logische en natuurlijke stap in het proces van schaalvergroting. Onze kantoren in Mechelen, Boom en K ...

  Deurne krijgt er in jaar tijd liefst 1.500 nieuwe inwoners bij

  Deurne krijgt er in jaar tijd liefst 1.500 nieuwe inwoners bij

  District zet 81.000ste inwoner in de bloemetjes (Gazet van Antwerpen, 7/08/2019) Peggy De Bie (48), tot gistermiddag nog woonachtig in Berlaar, is voortaan een Deurnese. De 81.000ste om precies te zijn. Daarmee heeft ...

  Wij zijn zeer tevreden!

  Wij zijn zeer tevreden!

  Na een hele tijd te zoeken naar een degelijk instapklaar appartement vonden wij online het appartement op de Antwerpsesteenweg te hoboken en kwamen zo in contact met Jeroen van first Immo. Zeer aangenaam contact en toffe ...