Mobiscore (nog) geen verkoops­argument

Mobiscore (nog) geen verkoops­argument

De mobiscore is niet doorslaggevend in de waarde van de woning, denken makelaars. ‘Tenzij er belastingen aan worden gekoppeld, natuurlijk.’ (De Standaard, 5 juli 2019)

De mobiscore blijft de gemoederen beroeren. Al meer dan twintig gemeenten steunen een motie om het instrument, dat door de Vlaamse overheid werd ontwikkeld om aan te duiden hoe duurzaam de mobiliteitsopties zijn vanuit een woning, af te voeren. De lont is nog niet uit het politieke kruitvat, maar twee weken na de lancering beginnen makelaars en particuliere verkopers van vastgoed de mobiscore wel mondjesmaat te gebruiken om hun panden aan te prijzen.

Weinig verrassend duikt de score bijna uitsluitend op in advertenties voor woningen die goed presteren. Een kleine, niet-wetenschappelijke, steekproef van honderd zoekertjes die op ­Immoweb een mobiscore vermelden, leert dat de gemiddelde ge­afficheerde score 8,8 op 10 is. De helft van de zoekertjes heeft een mobiscore van 8,9 of meer, een kwart scoort zelfs beter dan 9,4. De ‘best’ gelegen huizen halen 9,9, terwijl het laagste vermeldde cijfer 5,9 – ‘een gunstige mobiscore’, aldus de verkoper – voor een woning in Dilsen-Stokkem is.

De relatief goede score in de zoekertjes is misleidend, blijkt uit gegevens van de Vlaamse overheid. Slechts 7 procent van alle woningen scoort beter dan 8 (zie grafiek). Bij een zoekactie op Immoweb voor het arrondissement Diksmuide – waar woningen volgens de overheid een relatief lage score hebben – is er in de eerste veertig resultaten nergens sprake van de mobiscore. Dezelfde zoekactie voor het arrondissement Mechelen – dat gemiddeld beter scoort – levert een bescheiden resultaat van vier op veertig hits op.

Transparant

Immoweb is de grootste vastgoedwebsite van het land, maar heeft de mobiscore nog niet geïntegreerd in de vaste parameters. Verkopers kunnen ze wel vermelden in een zelfgeschreven presentatie en de site heeft enkele parameters gestandaardiseerd die sterk samenhangen met de mobiscore, zoals de afstand tot scholen, winkels en openbaar vervoer.

Op de vastgoedsite Zimmo wordt de mobiscore wel automatisch geïntegreerd in de aanbiedingen, op voorwaarde dat het adres wordt vermeld. ‘Onze website is gekoppeld aan de database van de overheid en toont onmiddellijk de mobiscore’, legt business manager Yves Vanderveken uit. ‘We doen dat om zo transparant mogelijk te zijn. We waren ook de eersten om het energieprestatiecertificaat (EPC) van woningen automatisch te vermelden.’ Volgens Vanderveken heeft Zimmo nog maar twee vragen gekregen van verkopers om de mobiscore te verwijderen – ‘weinig als je weet dat we zo’n 150.000 aanbiedingen publiceren. Mensen begrijpen dat de score relatief is.’

Gouden as

Ook vastgoedmakelaars denken dat de mobiscore amper iets aan de waarde van een pand zal veranderen, leert een rondvraag bij tien immokantoren. ‘Kopers en verkopers houden al veel langer rekening met mobiliteit’, zegt Jean-Pierre Pesch van vastgoedgroep Dewaele, die in advertenties zelf geen mobiscore vermeldt. ‘Die hangt in sterke mate af van persoonlijke tijdsbesteding en dat toont de score niet. Sommige kopers zien een slechte mobiscore zelfs als een troef’, denkt Pesch. ‘Als een woning afgelegen ligt, is het er lekker rustig.'

Die mobiliteitsopties worden nu al weerspiegeld in de prijs, vult Wim Peleman, makelaar bij First Immo, aan. ‘Ligging, ligging en ligging bepalen de waarde van vastgoed, maar mobiliteit is daar een belangrijk deel van. Het is geen toeval dat vastgoed zoveel duurder is op de gouden as ­Brussel-Antwerpen.’ De mobi­score zal daar weinig aan veranderen, denkt ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB).

‘Tenzij er op termijn belastingen aan de score worden gekoppeld’, zegt Peleman. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck suggereerde eerder dat een gunstige ligging, bijvoorbeeld, een voordeel kan opleveren voor de woonbonus, maar de regering heeft al duidelijk gesteld dat ze dat niet wil doen. Alleen: ook het energie­prestatiecertificaat was ooit een ‘ver-van-mijn-bedshow’ toen het werd ingevoerd, zegt Peleman. ‘Gaandeweg is men er toch meer rekening mee gaan houden.’

tekst: Korneel Delbeke 

Mobiscore (nog) geen verkoops­argument

Lees meer