Waarom een huis kopen hetzelfde is als een bruiloft plannen en waarom makelaars bruidsmeisjes zijn

Waarom een huis kopen hetzelfde is als een bruiloft plannen en waarom makelaars bruidsmeisjes zijn

Locatie, locatie, locatie! Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij de aankoop van vastgoed én bij het plannen van je bruiloft. De setting bepaalt immers in grote mate de sfeer, en dat gevoel blijft je bij voor de rest van je leven. Verkies je een landelijke omgeving? Eerder een stadsetting?  Of wil je liever een gezellig tuinfeest?

Net zoals bij een bruiloft zijn er meerdere actoren betrokken bij de aankoop van een woning. Elk van hen heeft een belangrijke rol te spelen bij het soepel laten verlopen van de transactie. Hier zijn de belangrijkste spelers:

1. Bruid = koper

Zolang ze denkt dat ze de leiding heeft, is alles in orde. Verwacht je verder aan tijdelijke emotionele uitbarstingen en gekke WhatsAppberichten over niets van wereldbelang. Normaal gesproken is ze een heel aardig persoon, maar wees altijd op je hoede voor Bridezilla die tevoorschijn kan komen.

2. Bruidegom = verhuisfirma

Niet echt een belangrijke speler totdat het papierwerk is ondertekend. Sorry he mannen.

3. De moeder van de bruid = “handige” nonkel Harry

“Nee. Dit huis trekt op niks. Niet ok. Klop klop op de muur. Je kan beter opnieuw beginnen en een andere droomwoning zoeken. Ik zei toch nee. Ik zou het toch niet doen. Ok goed, doe maar wat jij wilt, als je maar gelukkig bent.”

4. Pastoor = verzekeringskantoor

Verschijnt op het toneel als de officiële ceremonie op het stadhuis is afgerond en het koppel in de echt is verbonden.  Zet nog de puntjes op de ‘i’ en kan een uitnodiging voor de receptie zeker appreciëren.

5. Bruidsmeisjes = makelaars van de koper

Dit zijn de mensen die hand in hand met jou zullen lopen om 14 verschillende jurken / huizen te beoordelen. Te groot, te klein, niet mooi, te duur, mooie keuken, lelijke badkamer… Ze zullen samen met jou lachen, huilen en stressen en elk klein detail met jou bespreken.

6. De getuige = de schatter

Zijn vrienden voor het leven. Weten veel gênante verhalen te vertellen maar zullen alle details met de mantel der liefde bedekken omdat we nu - ahum - serieuze en verfijnde volwassenen zijn.

7. Vader van de bruid = kredietverlener

Staat meestal in voor de financiering van het hele gebeuren. Lieg niet tegen de vader van de bruid: Jouw lot is in zijn handen.

8. Fotograaf

Essentieel bij zowel bruiloften als in het vastgoed. Overbetaald maar onmisbaar in het hele gebeuren.

9. Verloving = opschortende voorwaarden

Hoewel de verloving en opschortende voorwaarden en geen ‘persoon’ zijn, zijn ze wel een cruciaal onderdeel van zowel het huwelijk als van een vastgoedtransactie. 

Tijdens deze periode is het handig om de volgende zaken na te kijken:

• Lekkende leidingen (de roddelende schoonmoeder)

• Problemen met het dak (hoe lang duurt het voordat manlief begint te kalen?)

• Stedenbouwkundige beperkingen voor uitbouw pand (je belooft dat je niet dik zult worden, toch?)

• De toekomstige ontwikkelingen in de buurt (Kinderen? ja/nee!?)

Waarom een huis kopen hetzelfde is als een bruiloft plannen en waarom makelaars bruidsmeisjes zijn

Lees meer