7 tips om de hitte te overleven

7 tips om de hitte te overleven

Het lijkt steeds meer een evidentie in België: om de zoveel tijd krijgen we te maken met een hittegolf. Daarmee rijst ook vaak de vraag hoe je jezelf en je woning koel kunt houden tijdens de hitte. Wij helpen je alvast graag op weg met 7 tips die je hierbij kunnen helpen!

1. Hou ramen en deuren overdag gesloten

De eerste tip die we willen meegeven is om ramen en deuren tijdens de warme momenten van de dag gesloten te houden. Doe de gordijnen bovendien dicht om het directe zonlicht zoveel mogelijk buiten te houden. Wacht tot de koelere momenten ’s avonds vooraleer je de ramen opensmijt. Doe dan wel alle ramen open, en eveneens de binnendeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat zoveel mogelijk van de frisse lucht kan doorstromen in alle ruimtes.

2. Lang leve aluminiumfolie

Misschien een ietwat rare tip, maar wel één die schijnt te werken! Enkel je gordijnen sluiten zorgt er wel voor dat de kamer koeler wordt, maar houdt niet alle warme lucht buiten. De lucht tussen raam en gordijn warmt namelijk wel nog op. Hier zijn meerdere oplossingen voor. Heb je rolluiken, dan kan je die best naar beneden doen. Ook zonwering is een goed idee. Wees niet getreurd als je geen van beiden hebt. Een ideale oplossing is om aluminiumfolie tegen de ramen te kleven. Dat doe je best aan de buitenkant. De folie zal het licht weerkaatsen en de warmte buitenhouden. Een andere, iets duurdere, oplossing is zonwerende folie kleven. Deze optie is iets duurder maar is ook duurzamer. Bovendien laat het ook nog gewoon het daglicht binnen. Deze folies hebben meerdere sterktes, waardoor je zelf kan beslissen hoeveel licht en warmte er nog binnen kan komen.

3. Planten zijn de helden van vandaag!

Planten in huis zijn gezellig. Ze zorgen er al snel voor dat een ruimte leeft en aangekleed voelt. Ze doen echter nog zo veel meer dan dat. Bepaalde planten zoals een aloë vera zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in de ruimte op pijl blijft. Daarnaast zorgen planten ervoor dat de ruimte frisser wordt. Begiet hen regelmatig en ze zullen door hun vochtigheid de temperatuur in de kamer laten dalen.

Ook buiten kunnen planten de redder van de dag zijn! Laat planten op de buitenmuur groeien. Ze beschermen de muur waardoor deze minder snel opwarmt in de zon. Dit heeft positieve gevolgen voor de temperatuur binnen in huis. Ook schaduw van struiken en bomen kan een gunstig effect hebben.

4. Vermijd gebruik van elektrische toestellen

Elektrische toestellen geven veel hitte af, zelfs wanneer je ze niet gebruikt maar ze wel in slaapstand zijn. Trek dus alle stekkers uit het stopcontact. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk het gebruik van toestellen die niet nodig zijn. Tijdens warme dagen is het niet nodig om die berg strijk te doen. Maak geen ovengerechten klaar en probeer het gebruik van het fornuis te vermijden. Slaatjes en BBQ zijn je vriend! Draai de wasmachine ’s nachts wanneer het koeler is en de machine dus minder voor verhitting zal zorgen. De temperatuur in huis zal draaglijker worden.

5. Ventilator kan eveneens een reddende engel zijn

Een uitzondering op de elektrische toestellen is een ventilator. Strategisch gebruik hiervan kan een hemelsbreed verschil maken. Plaats een bakje met (ijs)water voor de ventilator. Hierdoor zal hij steeds kleine deeltjes water verspreiden, wat de kamer zal doen afkoelen.

6. Vochtige doek voor het raam

Heb je de ramen liever niet gesloten op een zomerse dag, dan kan je een vochtige doek voor het raam hangen. Maak een doek nat in ijskoud water, wring hem uit en hang hem voor het raam. De lucht die door het open raam naar binnen komt zal op deze manier afgekoeld worden.

7. Lekker fris bed

Te warm om te slapen? Probeer eens je laken en kussensloop af te koelen door het een paar uur in de koelkast of diepvriezer te steken. Stop de lakens in een plastic zak ter bescherming. Je zal zien: de lakens komen er heerlijk fris uit, waardoor het fijn is om in bed te kruipen! Vul eventueel een warmwaterkruik met water en stop deze in de vriezer. In plaats van een warmtebron heb je nu een frisse manier om je voeten af te koelen. Leg het aan je voeteneinde en geniet van de koelte in bed.

 

Met deze tips moet het wel lukken om het huis zo fris mogelijk te houden tijdens de hitte. Zorg uiteraard ook voor jezelf! Zoek bijvoorbeeld een frisse plek op zoals het bos of het zwembad. Tracht niet te veel alchohol te drinken, met de hitte doet dit meer kwaad dan goed. Zet je voeten in een voetbadje om af te koelen, of laat koud water over de polsen lopen. Pittig eten kan helpen om af te koelen. Het belangrijkste: geniet vooral van de zomer en de zon, de rest van het jaar is vaak al mistroostig genoeg!

7 tips om de hitte te overleven

Lees meer

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Omdat wij nu eenmaal houden van een bollekeā€¦

  Er komt een nieuw bolleke op de markt.. de vastgoedmarkt welteverstaan. Omdat Antwerpenaars wel houden van een bolleke, gaat First Immo straks verder onder de naam Dewaele, met rode bol. First Immo heeft in Dewaele Vastg ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 2

  Het gebruik van asbest is al sinds 2001 verboden in België. In bouwconstructies neergezet voor die tijd is het echter nog steeds frequent aanwezig, ondanks de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt. Vaak ...

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Asbestinformatieplicht komt eraan: deel 1

  Het gebruik van asbest is sinds 2001 verboden in België. Woningen en gebouwen die neergezet zijn  na dat jaar zouden dan ook volledig asbestvrij moeten zijn. Voor oudere gebouwen is er echter niet die garantie. ...