5 tips om de hitte te overleven

5 tips om de hitte te overleven

De zomervakantie staat weer voor de deur. Met de vakantie lijkt ook het mooie en warme weer gearriveerd te zijn! Daarmee rijst ook vaak de vraag hoe je jezelf en je woning koel kunt houden tijdens de hitte. Wij helpen je alvast graag op weg met 5 tips die je hierbij kunnen helpen!

1. Hou ramen en deuren overdag gesloten

De eerste tip die we willen meegeven is om ramen en deuren tijdens de warme momenten van de dag gesloten te houden. Doe de gordijnen bovendien dicht om het directe zonlicht zoveel mogelijk buiten te houden. Wacht tot de koelere momenten ’s avonds vooraleer je de ramen opensmijt. Doe dan wel alle ramen open, en eveneens de binnendeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat zoveel mogelijk van de frisse lucht kan doorstromen in alle ruimtes.

2. Planten zijn de helden van vandaag!

Planten in huis zijn gezellig. Ze zorgen er al snel voor dat een ruimte leeft en aangekleed voelt. Ze doen echter nog zo veel meer dan dat. Bepaalde planten zoals een aloë vera zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in de ruimte op pijl blijft. Daarnaast zorgen planten ervoor dat de ruimte frisser wordt. Begiet hen regelmatig en ze zullen door hun vochtigheid de temperatuur in de kamer laten dalen.

Ook buiten kunnen planten de redder van de dag zijn! Laat planten op de buitenmuur groeien. Ze beschermen de muur waardoor deze minder snel opwarmt in de zon. Dit heeft positieve gevolgen voor de temperatuur binnen in huis. Ook schaduw van struiken en bomen kan een gunstig effect hebben.

3. Vermijd gebruik van elektrische toestellen

Elektrische toestellen geven veel hitte af, zelfs wanneer je ze niet gebruikt maar ze wel in slaapstand zijn. Trek dus alle stekkers uit het stopcontact. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk het gebruik van toestellen die niet nodig zijn. Tijdens warme dagen is het niet nodig om die berg strijk te doen. Maak geen ovengerechten klaar en probeer het gebruik van het fornuis te vermijden. Draai de wasmachine ’s nachts wanneer het koeler is en de machine dus minder voor verhitting zal zorgen. De temperatuur in huis zal draaglijker worden.

4. Ventilator kan eveneens een reddende engel zijn

Een uitzondering op de elektrische toestellen is een ventilator. Strategisch gebruik hiervan kan een hemelsbreed verschil maken. Plaats een bakje met (ijs)water voor de ventilator. Hierdoor zal hij steeds kleine deeltjes water verspreiden, wat de kamer zal doen afkoelen.

5. Lekker fris bed

Te warm om te slapen? Probeer eens je laken en kussensloop af te koelen door het een paar uur in de koelkast of diepvriezer te steken. Stop de lakens in een plastic zak ter bescherming. Je zal zien: de lakens komen er heerlijk fris uit, waardoor het fijn is om in bed te kruipen! Vul eventueel een warmwaterkruik met water en stop deze in de vriezer. In plaats van een warmtebron heb je nu een frisse manier om je voeten af te koelen. Leg het aan je voeteneinde en geniet van de koelte in bed.

 

Met deze tips moet het wel lukken om het huis zo fris mogelijk te houden tijdens de hitte. Zorg uiteraard ook voor jezelf! Zoek bijvoorbeeld een frisse plek op zoals het bos of het zwembad. Tracht niet te veel alchohol te drinken, met de hitte doet dit meer kwaad dan goed. Zet je voeten in een voetbadje om af te koelen, of laat koud water over de polsen lopen. Pittig eten kan helpen om af te koelen. Het belangrijkste: geniet vooral van de zomer en de zon, de rest van het jaar is vaak al mistroostig genoeg!

5 tips om de hitte te overleven

Lees meer

  Mobiscore (nog) geen verkoops­argument

  Mobiscore (nog) geen verkoops­argument

  De mobiscore is niet doorslaggevend in de waarde van de woning, denken makelaars. ‘Tenzij er belastingen aan worden gekoppeld, natuurlijk.’ (De Standaard, 5 juli 2019) De mobiscore blijft de gemoedere ...

  5 tips om de hitte te overleven

  5 tips om de hitte te overleven

  De zomervakantie staat weer voor de deur. Met de vakantie lijkt ook het mooie en warme weer gearriveerd te zijn! Daarmee rijst ook vaak de vraag hoe je jezelf en je woning koel kunt houden tijdens de hitte. Wij helpen je ...

  Na energiescore krijgt elk huis ook mobiliteitsscore

  Na energiescore krijgt elk huis ook mobiliteitsscore

  Met de Mobiscore wil de Vlaamse overheid goed bereikbare woningen, die dicht bij openbaar vervoer, scholen of winkels liggen, aantrekkelijker maken. (De Standaard, 18 juni 2019) Noem het gerust een EPC ...