Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De verkoper kan zich op deze manier dan weer verzekeren van een levenslang inkomen. Maar wat houdt het juist in? Wij zetten alles even op een rij.

Lijfrente, wat is dat?

Wanneer je normaal een huis of appartement koopt, betaal je de volledige vraagprijs in één keer. Na het verlijden van de akte krijg je de sleutels in handen. Proficiat, de woning is nu volledig van jou! In het geval van verkoop op lijfrente loopt dit scenario echter net iets anders. Bij een verkoop van lijfrente ontvang je als verkoper niet het volledige verkoopbedrag wanneer je een koper gevonden hebt. Je krijgt een initieel bedrag van 10 à 20% van de verkoopprijs, dat aangevuld wordt met maandelijkse betalingen tot de verkoper komt te overlijden.

Twee mogelijkheden

Neem je de beslissing om je eigendom op lijfrente te verkopen, dan zijn er twee mogelijkheden die je kan overwegen. Ten eerste kan je de woning verkopen op lijfrente in volle eigendom. Dit houdt in dat je bij de verkoop van de woning de sleutel aan de koper overhandigd, en voorts niets meer met het fysieke pand te maken hebt. Wel krijg je maandelijks een afbetaling. Daarnaast is er nog een tweede mogelijkheid, die we vaker aantreffen bij een verkoop op lijfrente. Hierbij wordt het eigendom verkocht op lijfrente in naakte eigendom. Dit houdt in dat je als verkoper het vruchtgebruik blijft behouden van de woning tot je komt te overlijden. Je kan met andere woorden rustig in je eigen huis blijven wonen nadat het reeds verkocht is.

Voordelen?

Een verkoop op lijfrente heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. De verkoper kan in het geval van lijfrente in naakte eigendom al dan niet levenslang genieten van het vruchtgebruik van de woning. Bovendien heb je maandelijks een extra, belastingvrij inkomen dankzij de maandelijkse afbetalingen. Dit extra inkomen is belastingvrij omdat het gezien wordt als een manier om de verkoopprijs van het eigendom te verkrijgen. Als koper heb je eveneens een aantal voordelen. Je krijgt namelijk de kans om met beperkte middelen toch te investeren in vastgoed. Je kan het vastgoed verkrijgen zonder dat je onmiddellijk de volledige som op tafel moet leggen. Bovendien is er ook een lugubere kans: komt de verkoper vroegtijdig te overlijden, dan betaal je minder voor het vastgoed. Hou er rekening mee dat dit echter ook verkeerd kan uitdraaien indien de verkoper langer leeft dan verwacht.

Hoogte lijfrente

Uiteraard moet je bij de verkoop op lijfrente niet enkel de volledige verkoopprijs van de woning vastleggen, ook de maandelijkse afbetalingen moet je bepalen. Hiervoor wordt er met drie factoren rekening gehouden. Ten eerste wordt de geschatte verkoopwaarde van de woning in het achterhoofd gehouden. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de leeftijd en de levensverwachting van de verkoper. Als laatste heeft ook de marktrente op het ogenblik van de verkoop invloed op de hoogte van de lijfrente.

Hiermee werd alle zaken wat betreft verkoop op lijfrente op een rij gezet. Heb je nog meer vragen, dan kan je steeds terecht bij een van onze makelaars.

Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

Lees meer

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Als eigenaar van een woning ben je vrij om te kiezen aan wie je je eigendom verkoopt. Je mag dus ook beslissen om het aan één van je kinderen te verkopen. Je andere kinderen kunnen hier niks tegenin brengen ...

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...