Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer zorg, dus overweeg je om toch wat dichter in de buurt te gaan wonen. Wat ook de reden is, wanneer je plannen maakt om te verhuizen bots je steeds tegen de vraag of je beter eerst je eigen woning verkoopt vooraleer je een nieuwe koopt, of omgekeerd.

Eerst kopen?

Je kan beslissen om eerst een nieuwe woning te kopen en pas daarna je huidige woning te verkopen. Hierbij loop je echter het risico dat je huidige eigendom niet op tijd verkocht geraakt, waardoor je voor financiële problemen komt te staan. Je kan deze problemen tegemoet komen door aan je bank een overbruggingskrediet te vragen.

Het overbruggingskrediet

Dit is een krediet dat de bank je toekent voor een korte duur. De termijn en de mogelijke bedragen verschillen van bank tot bank.

Zoals het woord reeds zegt, geeft het overbruggingskrediet je de kans om de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning financieel te overbruggen. Voor de bank is het belangrijk om zekerheid te hebben dat je het ontleende bedrag zal kunnen terugbetalen. Elke bank heeft hiervoor z’n eigen voorwaarden. Sommige zullen bijvoorbeeld eisen dat je reeds een onderhandse verkoopovereenkomst kan voorleggen.

Je informeert daarnaast best naar de mogelijkheden om het krediet vervroegd terug te betalen. Het is goed mogelijk dat je zelf inschat dat je woning moeilijk verkocht zal geraken, waardoor je een krediet van 24 maanden aangaat. Na 12 maanden blijkt het echter toch reeds verkocht en betaald te zijn. Dan is het handig dat je over de mogelijkheid bezit het krediet reeds vroeger terug te betalen aan de bank.

Hoe betaal je een overbruggingskrediet terug?

Het bedrag dat je geleend hebt via het overbruggingskrediet moet je op het einde van de termijn terugbetalen aan de bank. Afhankelijk van je bank en van het type overbruggingskrediet zal je de intresten op dit bedrag reeds tijdens de looptijd van het krediet moeten terugbetalen.

Je kan overwegen of het interessant is het krediet vroeger terug te betalen wanneer je huidige woning vroeger verkocht geraakt dan verwacht. In dit geval zal de hoogte van de intrest en of je een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd bent van belang zijn in je beslissing.

Ingecalculeerd risico

Een overbruggingskrediet is nooit zonder risico. Het krediet kan je helpen om tijd te winnen en te overbruggen, maar geldt steeds voor een beperkte termijn. Geraakt je woning niet binnen de termijn verkocht, zal je opnieuw met je bank rond de tafel moeten gaan zitten.

Of toch maar eerst verkopen?

Een andere optie is om eerst je huidige woning te verkopen, en pas daarna op zoek te gaan naar iets nieuws. Hierdoor vermijd je dat je financieel in de problemen komt. Enige nadeel is dat je beperkt bent in tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws. Geraakt je woning verkocht, dan heb je ongeveer een viertal maanden tussen het tekenen van de compromis en het verlijden van de akte om op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Als je binnen deze tijd niks nieuws gevonden hebt, kan je eventueel afspreken met de koper dat je tijdelijk in je huidige woning mag blijven wonen. Meestal wordt dan tussen de verkoper en de koper een bezettingsvergoeding overeengekomen. Je kan uiteraard ook uitkijken naar een huurwoning die je tijdelijk kan betrekken.

Besluit

Zowel eerst kopen als eerst verkopen hebben hun voor – en nadelen. Bekijk je eigen situatie grondig en kritisch. Ga na wat jouw financiële mogelijkheden zijn, wat de verkoopbaarheid van je woning is, en of je reeds een nieuwe woonst op het oog hebt. Op basis hiervan kan je een weloverwogen keuze maken.

Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

Lees meer

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Als eigenaar van een woning ben je vrij om te kiezen aan wie je je eigendom verkoopt. Je mag dus ook beslissen om het aan één van je kinderen te verkopen. Je andere kinderen kunnen hier niks tegenin brengen ...

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...