9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

Wat moet je weten over het proces?

Je woning laten schatten is vaak een zenuwslopende ervaring. Je woonst staat tentoon, klaar om beoordeeld en geschat te worden. Soms voelt het alsof je zelf beoordeeld wordt. De schatting van je woning is echter een noodzakelijke stap in het verkoopproces van je eigendom.

Goed nieuws: het hele proces hoeft helemaal niet stresserend te zijn. Met de juiste middelen, trucs, en kennis verloopt het schattingsproces niet enkel soepel, het kan je ook helpen een gigantische financiële sprong voorwaarts te maken. Hieronder volgen enkele tips die je zelf kan uitvoeren, en die kunnen helpen om je woning zo hoog mogelijk geschat te krijgen.

1. Doe je huiswerk

Ga op zoek naar een schatter met kennis van zaken. Wanneer je een dokter, tandarts of advocaat nodig hebt ga je ook op zoek naar de beste. Doe hetzelfde voor het schatten van je woning. Je kiest best voor diegene met de meeste kennis over jouw buurt.

Idealiter is je schatter iemand die de regio goed kent en lokaal verankerd is. Hij of zij heeft voldoende ervaring om veranderingen op de markt waar te nemen, en is bovendien erkend.

2. Ken je buurt

Voor je je woning laat schatten, ben je maar beter op de hoogte van de prijzen van huizen uit je buurt die ook te koop staan of net verkocht zijn. Dit kan een grote indicator zijn van de waarde van jouw eigendom.

Het is belangrijk dat zowel jij als je schatter kennis hebben over je buurt, om een zo accuraat mogelijke waardebepaling te krijgen.

3. Zorg voor een goede relatie met je schatter

De schatter moet uiteraard met een open, onbevangen blik naar je woning kijken om deze accuraat te kunnen schatten. Toch is het belangrijk om tot een goede verstandhouding te komen. Start op goede voet door je reeds van in het begin flexibel op te stellen. Stem je agenda zoveel mogelijk af op die van de expert wanneer deze belt om een afspraak vast te leggen. Zorg er uiteraard voor dat je aanwezig bent op het uur van de afspraak, en dat je woning voorbereid is op de schatting.

Maak het werk van de schatter ook tijdens het bezoek zo aangenaam mogelijk. Geef tegenargumenten als je het niet eens bent met punten van kritiek, maar laat je niet verleiden tot een heetgebakerde discussie.

4. Voer kleine onderhoudswerken uit

Laat ons eerlijk zijn, ieder van ons heeft een aantal hoognodige onderhoudswerken op zijn to-do lijstje staan. Of het nu losse dakpannen zijn, afgebladerde verf of vuile vloerbekleding, zorg dat het in orde wordt gebracht voor de schatter komt. Al deze kleine dingen samen kunnen tot een algemeen negatief beeld leiden over de staat van je woning.

Daarnaast hou je best ook een lijstje bij van onderhoud dat ondertussen reeds gedaan is.  Maak een opsomming van alle grote reparaties en opwaarderingen die zijn gebeurd. Noteer hierbij telkens de datum waarop de werken zijn uitgevoerd, en verzamel alle facturen.

5. Maximaliseer de aantrekkelijkheid van je exterieur

Zorg dat je woning er het beste uitziet van de straat. Knip de hagen, verwijder en vervang dode planten, en zorg ervoor dat alles er netjes en zo groen mogelijk uitziet. Het uitzicht van je tuin speelt een grote rol in de eerste indruk die wordt opgedaan. Die eerste indruk is er eentje dat blijft hangen. Daarnaast zorgt een opgeruimde tuin ervoor dat de schatter de dimensies beter kan inschatten. Zorg er dus voor dat je tuin netjes en in orde is.

6. Zorg dat alle apparaten werken

Werkt je vaatwasser enkel wanneer je het een kleine tik geeft? Houdt je koelkast je voedsel niet meer zo fris als het vroeger deed? Bakt de oven niet meer zo regelmatig? Deze slecht werkende apparatuur kan de waarde van je huis naar beneden halen. Laat ze repareren, of vervang ze eventueel door een nieuw exemplaar.

7. Wees trots op je woonst

Uiteraard wordt je woning niet beoordeeld op het interieur. Toch kan het zeker geen kwaad om te laten zien dat je woning goed onderhouden is en dat je je huis graag ziet. Zorg dat je huis netjes opgeruimd is en grondig schoongemaakt. Schakel desnoods een professionele poetshulp in. De kost van een poetshulp is snel terugverdiend als je woning hierdoor hoger geschat wordt.

8. Begrijp dat kost niet gelijk is aan waarde

Wanneer je je woning verbouwt en verbeteringen aanbrengt, hoop je dat deze aanpassingen je woning ook meer waard zullen maken. Jammer genoeg is dit niet altijd het geval.

Verkopers volgen vaak de redenering dat hun eigendom plots €60 000meer waard is wanneer zij er zelf €60 000 in hebben geïnvesteerd. Jammer genoeg kan de markt echter zeggen dat het vastgoed slechts €5 000 meer waarde heeft. Informeer je daarom eerst goed. Het is zonde onnodig zware investeringen te doen als je er geen rendement uit haalt.

9. Als je niet tevreden bent, praat dan met je schatter

Als je ontevreden bent met de geschatte waarde van je eigendom, kan je best je bezorgdheden uiten tegen je schatter. Zorg wel dat je data hebt om je bewering te staven wanneer je je mening geeft.

Je kan uiteraard ook steeds een andere schatter inschakelen en een tweede opinie vragen. Toch is het aan te raden je schatter eerst jouw data te tonen, en hem of haar om extra uitleg te vragen.

Conclusie

Jij als verkoper kan duidelijk een grote invloed uitoefenen op de resultaten van de waardebepaling van je woning. De schatter zal uiteraard steeds proberen de waarde zo objectief mogelijk te bepalen. Doordat hij slechts een beperkte tijd heeft om je huis te inspecteren, kan je zelf veel doen om positieve punten zo goed mogelijk naar voor te brengen.

Ben je van plan je woning te verkopen? Je staat er niet alleen voor! First Immo staat dag en nacht paraat om je bij de verkoop van jouw woonst bij te staan. Aarzel niet en vraag een gratis schatting aan!

9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

Lees meer

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Je huis verkopen aan je kinderen: waar je op moet letten

  Als eigenaar van een woning ben je vrij om te kiezen aan wie je je eigendom verkoopt. Je mag dus ook beslissen om het aan één van je kinderen te verkopen. Je andere kinderen kunnen hier niks tegenin brengen ...

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...