7 tips om water te besparen in huis

7 tips om water te besparen in huis

Wereldwijd wordt water steeds vaker een schaars en dus kostbaar goed. Bij de meeste mensen in Vlaanderen loopt het (voorlopig) nog steeds zonder veel problemen uit de kraan. Verspilling tegengaan is dan ook iets dat we met z'n allen zo veel mogelijk moeten trachten te doen. Hieronder kan je een aantal tips lezen die je kan toepassen in en rond het huis. Niet enkel je portemonnee zal er blij mee zijn, ook het milieu zal je dankbaar zijn!

1. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Een hele kleine aanpassing maar een met grote gevolgen. Per minuut kan je tot 5 liter water laten weglopen. Op jaarbasis kan je tot 3000 liter besparen, enkel en alleen door de kraan niet te laten lopen tijdens het poetsen van de tanden.

2. Kort je douchemomenten in

Een minuutje minder lang onder de douche staan per douchebeurt kan eveneens tot duizenden liter water besparen per jaar. Een minuutje voel je amper, maar je afrekening op het einde van het jaar zal duidelijk lichter zijn.

3. Pas de doucheruimte aan

Installeer een spaardoucheknop. Hiermee verminder je het watergebruik tot 50%. Plaats daarnaast eengreepsmengkranen in de douche in plaats van afzonderlijke kranen. Je vindt veel gemakkelijker de juiste temperatuur, waardoor minder water nodeloos door de afvoer loopt. Nog beter is om een thermostatische kraan te plaatsen.

4. Plaats een spaarspoeltoets op het toilet

Elke keer dat je het toilet doortrekt wordt er 6 tot 9 liter water gebruikt. Een spaarspoeltoets helpt bij het verspillen van water in het toilet. Wil je deze investering niet doen? Een baksteen in de spoelbak leggen kan ook al helpen.

5. Regenwater is je vriend

Heb je een tuin? Dan kan je makkelijk een regenton plaatsen die het regenwater opvangt. Dit water kan je makkelijk gebruiken om je auto te wassen, het huis te kuisen of de planten water te geven. Vermijd om met water aan de slag te gaan tijdens het warmste moment van de dag. Zo beperk je het aantal liter water dat verdampt door de warmte.

6. Lekkende kranen

Merk je dat er kranen lekken? Repareerd deze dan zo snel mogelijk. Een druppende kraan verspilt al makkelijk 5 tot 6 liter water per dag. 

7. Groenten koken

Kijk goed naar de hoeveelheid groenten die je wil koken. In een te grote ketel gebruik  je al snel meer water dan nodig is, wat na het koken gewoon wordt weggesmeten. Gebruik dus een ketel die geschikt is voor de hoeveelheid groenten je wil klaarmaken.

7 tips om water te besparen in huis

Lees meer

  Handig als je het ouderlijk huis verlaat: een uitzetlijst

  Handig als je het ouderlijk huis verlaat: een uitzetlijst

  Je hebt er maandelang naar uitgekeken, en plots is het daar: je hebt je ideale eigen stekje gevonden. Uiteraard heb je dan heel wat materiaal nodig voor je uitzet. Om je hiermee op weg te helpen hebben wij de ideale chec ...

  7 tips om water te besparen in huis

  7 tips om water te besparen in huis

  Wereldwijd wordt water steeds vaker een schaars en dus kostbaar goed. Bij de meeste mensen in Vlaanderen loopt het (voorlopig) nog steeds zonder veel problemen uit de kraan. Verspilling tegengaan is dan ook iet ...

  Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

  Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

  Wie op zoek is naar een nieuwe woonst of zijn woning te koop heeft gezet, heeft vast wel al gehoord over het EPC, of het EnergiePrestatieCertificaat. Dit certificaat werd verplicht in 2008 voor woningen en apparteme ...