Je winkel verhuren? Waarop moet je letten

Je winkel verhuren? Waarop moet je letten

Je bent eigenaar van een winkelpand en je wilt dit verhuren. Wat kan er de dag van vandaag en wat net niet?

Wanneer spreekt men van handelshuur?

Wanneer de huurder de intentie heeft om goederen rechtstreeks aan het grote publiek te verkopen, geldt de wetgeving over handelshuur. Oefent je huurder een vrij beroep uit (bijvoorbeeld arts of kinesist), dan kan hij of zij uiteraard ook je winkelruimte huren. Het opgestelde contract zal dan echter niet onder de wetgeving van handelshuur vallen, maar onder gemeen huurrecht. Hiervoor gelden dan ook andere regels. Een contract vastleggen om een winkelpand te huren kan je volgens de wetgeving rond handelshuur zowel mondeling als schriftelijk doen. Uiteraard raden wij aan dit schriftelijk vast te leggen, zo kom je nooit voor problemen te staan.

Negen jaar huren, te lang of niet?

De wet over handelshuur is zeer duidelijk: de huurovereenkomst loopt over 9 jaar en je kan de huur niet opzeggen. Voor de meeste startende ondernemers is dit een benauwde clausule. Wil je de mogelijkheid om de huur vroeger op te zeggen? Laat dan in het huurcontract expliciet vermelden dat opzegging van de overeenkomst elke 3 jaar mogelijk is. Hierbij moet je wel nog steeds de geldende opzegtermijnen respecteren. Leef je deze voorwaarden niet na, dan bestaat de kans dat je een schadevergoeding van 18 maanden moet betalen. Uiteraard is er wel nog steeds de mogelijkheid om de huur in onderling overleg te beëindigen.

Liever langer huren?

Wil je langer dan 9 jaar huren? Dan kan je de eerste huurtermijn met een aantal jaren verlengen. Deze overeenkomst moet wel door de notaris vastgelegd worden. Hoe dan ook heeft de huurder steeds recht op 3 huurvernieuwingen. Dit wil zeggen: 9+ 27 jaar, of de vastgelegde langere duur van de eerste periode + 27 jaar.

Verplichte huurwaarborg?

Het is niet verplicht een huurwaarborg te vragen voor een handelshuur, al kan je dit uiteraard wel doen. Als eigenaar geeft dit je meer zekerheid. Het bedrag van de waarborg kan je gewoon zelf afspreken met de huurder, bijvoorbeeld vier, vijf of zes maanden huur. Laat daarnaast in de huurovereenkomst vastleggen wat er gebeurt met de eventuele interesten die deze huurwaarborg zal opleveren. 

Casco verhuur

Een winkelruimte kan je ook ‘casco’ verhuren. In bepaalde situaties kan dit een voordeel zijn voor de huurder, omdat bepaalde winkelpanden specifiek voor hun winkelactiviteit worden ingericht. Wat ‘casco’ nu specifiek inhoudt, ligt niet helemaal vast. In grote lijnen betekent het dat het gebouw grotendeels klaar is, maar dat de huurder allerlei zaken zelf in orde dient te maken, denk bijvoorbeeld aan de vloer, tegels, binnendeuren, sanitaire voorzieningen, enzovoort. Besluit je het winkelpand ‘casco’ te verhuren, vergeet dan niet de huurder op voorhand een goed overzicht te geven van wat ‘casco’ juist inhoudt. Eventueel kan je een plaatsbeschrijving toevoegen. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk over de staat van het pand bij de intrede van de huurovereenkomst.

Tijd voor wederinstaatstelling

Loopt het huurcontract af? Dan moet er een wederinstaatstelling gebeuren. Dit betekent dat het pand terug in de originele staat moet worden gebracht. Het is logisch dat dit de taak van de huurder is, zodat deze de waarborg kan recupereren.

Aanpak

Op zoek naar iemand om je te begeleiden bij de verhuur en verkoop van jouw handelspanden? Wij staan je graag bij in elke fase van het proces!

Je winkel verhuren? Waarop moet je letten

Lees meer

  Mijn huurder is failliet! En nu?

  Mijn huurder is failliet! En nu?

   Als een bedrijf of onderneming financiële problemen ondervindt, kan het gebeuren dat het bedrijf failliet wordt verklaard. Uiteraard brengt dit heel wat gevolgen en ongemakken met zich mee, onder meer voor de ...

  Het bodemattest: Nodig bij verkoop van een woning, maar hoe zit het bij bedrijfsvastgoed?

  Het bodemattest: Nodig bij verkoop van een woning, maar hoe zit het bij bedrijfsvastgoed?

  In een ideale wereld is elke grond in perfecte staat en even ‘gezond’. In realiteit zijn er echter verschillende gronden verontreinigd door bijvoorbeeld vervuilende industrie of door bepaalde lekkages. De ove ...

  Verhuur Bedrijfsvastgoed: Nieuw optioneel BTW-stelsel

  Verhuur Bedrijfsvastgoed: Nieuw optioneel BTW-stelsel

  Waarom een optioneel BTW-stelsel? Via het nieuwe stelsel kunnen verhuurders de optie kiezen BTW toe te passen op de huurgelden. Hierdoor kan de verhuurder de BTW die betaald werd op de oprichtingskosten integraal aftr ...