Leer hoe je niet enkel het onderhandelingsspel speelt, maar het ook wint

Leer hoe je niet enkel het onderhandelingsspel speelt, maar het ook wint

Toen ik met mijn broer mee op huizenjacht ging, kromp ik in elkaar bij het harde negotiëren dat hij deed. Hij klonk als een volleerd verkoper die de goedkoopste deal wilde binnenhalen. Ook al klonk het voor mij beschamend, hij was gewoon aan het onderhandelen zoals hij in zijn dagelijkse job doet. Hij wilde een deal bekomen waar beide partijen gelukkig van werden.

Jij bent misschien het type persoon dat ik was; het type dat zich nooit vragen stelt bij de prijs van iets. Als dat je bekend in de oren klinkt kan het geen kwaad om je onderhandelingsvaardigheden op te frissen. Zowel kopers als verkopers kunnen hier hun voordeel uit halen. Wanneer je je huis verkoopt, kan je eerste reactie een dikke “oh nee” zijn wanneer je een laag bod krijgt. Neem echter eens diep adem, en overloop al je opties.

Hier volgen 6 onderhandelingsvaardigheden die meer doen dan enkel het spel spelen: Ze gaan voor de winst.

1. Geef je huis de juiste prijs

Er is een verschil tussen de prijs die je wilt krijgen (of wat je denkt dat je eigendom waard is) en wat de markt zegt dat je woonst waard is. Waardebepaling is niet gebaseerd op hoeveel de verkoper nodig heeft. Verkopers lijken altijd een bepaald bedrag nodig te hebben, maar de markt is niet altijd conform de wens van de verkoper. Kijk naar de buurt om een meer realistisch beeld te krijgen. First Immo kan je een referentiepunt geven voor de vraagprijs dat de waarde van de markt reflecteert. 

2. Neem het eerste bod in overweging

Geef voldoende aandacht aan je eerste bod. Vaak is dit het beste dat je zal krijgen, aangezien de beste biedingen vaak in het begin komen. Het zou dus fout zijn hier geen aandacht aan te besteden en ernaar te luisteren, ongeacht van wat voor bod het is.

3. Denk als een verkoper

Elke verkoper van een woning zou moeten nadenken over zijn beste alternatief voor een onderhandeld akkoord. Dit is het alternatief waar je op terug kan vallen als er geen deal is tussen jou en de mogelijke kopers. Dit alternatief zorgt ervoor dat je in een sterkere positie staat als verkoper. Misschien heb je besloten dat je, indien je je ondergrens niet krijgt, de woonst gaat verhuren en later opnieuw probeert. Of misschien renoveer je en blijf je er zelf wonen. Dit alternatief in het achterhoofd houden kan je helpen voorkomen dat je een slechte deal aanvaardt uit wanhoop.

4. Wees geen emotionele verkoper

Als verkoper hou je maar best je hoofd erbij. Dit is een zakendeal, simpel als dat. Rationeel denken, zakelijke vaardigheden en onderhandelingsvaardigheden is waar het om draait. Vraag aan je makelaar uit te zoeken wat het budget van de kopers is, of tot welk bedrag ze bereid zijn te gaan. Hoe meer informatie je hebt over de financiële situatie van de koper, hoe sterker je aan het onderhandelingsproces kan beginnen

5. Wees realistisch

Koppig zijn is meestal geen goede strategie in eender welke onderhandeling. Als het je doel is om te verkopen, dan is je niet ideale prijs aanvaarden meestal beter dan helemaal niet verkopen. Verkopers moeten de kost van het niet verkopen in het achterhoofd houden – niet enkel de afbetaling van de lening, maar ook water, elektriciteit, verzekeringen, onderhoud en risico op inbraak en vandalisme. Eens je de totale prijs kent van je huis op de markt te houden elke maand, kan het sommige biedingen, zelfs de lagere, in een beter daglicht of perspectief stellen.

6. Omarm je creativiteit

Als jij en de toekomstige koper in een impasse zitten met betrekking tot de prijs, kan het wel eens tijd zijn om outside de box te denken. Zo kan je voorstellen dat de prijs inclusief je inboedel is. De grasmaaier, gordijnen…zelfs de hond kan je in de mix gooien! :) 

Leer hoe je niet enkel het onderhandelingsspel speelt, maar het ook wint

Lees meer

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  Wat moet je weten over het proces? Je woning laten schatten is vaak een zenuwslopende ervaring. Je woonst staat tentoon, klaar om beoordeeld en geschat te worden. Soms voelt het alsof je zelf beoordeeld wordt. De scha ...