Hoe moet je als vastgoedinvesteerder vastgoeddata en statistieken lezen? 5 Tips

Hoe moet je als vastgoedinvesteerder vastgoeddata en statistieken lezen? 5 Tips

Vastgoedbeleggers worden met veel getallen en gegevens geconfronteerd. Er zijn verscheidene criteria om rekening mee te houden bij het zoeken naar een goede vastgoedinvestering, of zelfs al bij het beoordelen van de financiële waarde van een huidig pand. In het huidige informatietijdperk, waar we zoveel gegevens ter beschikking hebben, is het dikwijls verleidelijk om cijfers ineens voor ‘waar’ aan te nemen en onze kritische houding te laten varen.

Daarom hebben we bij First Immo 5 tips voor investeerders om vastgoeddata op de juiste manier te lezen en naar waarde te schatten.

Tip 1: Besteed aandacht aan de bron

Met alle data die je voor ogen krijgt, is de bron een belangrijk criteria.  Als je bij online gegevens de bron niet terugvindt, is het de regel de cijfers niet te vertrouwen. 

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar wat als juist die cijfers van grote waarde zijn om een goede beslissing te kunnen nemen? Juist ja, dan wil je geen risico nemen en weten waar ze vandaan komen om te kunnen beoordelen of de bron betrouwbaar is.

Statistieken zijn nu eenmaal gemakkelijk te vervalsen en te manipuleren.  Jammer genoeg zullen er altijd mensen zijn die je iets proberen te verkopen door je valse statistieken voor te schotelen. Vastgoed is helaas geen uitzondering op de regel. Trap dus niet in deze val!

Hetzelfde geldt voor online recensies. Heeft een bedrijf/partner alleen maar knallende vijf-sterren beoordelingen? Dat moet er direct een lampje gaan branden, evenals bij bedrijven met allemaal één-ster beoordelingen. Zoek op wie die beoordelingen heeft geplaatst.  Mogelijk zijn het valse reviews, geschreven door mensen die werden betaald om positieve beoordelingen te plaatsen om het bedrijf in een goed daglicht te stellen. Of omgekeerd,  een misnoegde concullega die de online reputatie van zijn tegenstander(s) een deuk wil geven.

Ga dus op onderzoek en vertrouw alleen maar op goede bronnen. En vergeet niet om alles met een korreltje zout te nemen…

Tip 2: Welke steekproef werd gebruikt en wie vertegenwoordigde de populatie?

Wanneer mensen met statistieken goochelen en zelfs als ze als "waar" worden aanvaard, moeten we toch blijven nagaan waar deze statistieken vandaan komen en hoe ze tot stand kwamen. Een voorbeeld: "Ik heb gehoord dat de kelder maar één keer is overstroomd.’’ Oké, maar vraag je dan ook af wanneer dit gebeurde. Waren er periodes dat je er niets over hoorde?  Of is er een algemeen vochtprobleem? Trek deze redenering door naar de nationale peilingen. Zij maken gebruik van percentages waarvan wordt geacht dat deze een ​​volledige gemeente/regio/provincie… vertegenwoordigen terwijl ze slechts gebaseerd zijn op een steekproef met een paar honderd mensen. De haren van menig statisticus rijzen hiervan ongetwijfeld te berge omdat zo een kleine steekproef nooit een betrouwbare vertegenwoordiging kan zijn van zo’n grote populatie.

Dit zijn dus dingen om in acht te nemen als je kijkt naar gegevens en cijfers:  Waar komen ze vandaan? Welke conclusie werd eruit getrokken ? Vertegenwoordigen ze belangrijke info?

Tip 3: Neem afstand, denk rustig na en hou het logisch

Het beste wat je kunt doen bij data over onroerend goed is het logisch te houden, blijf logisch denken bij die overvloed aan cijfers en gegevens. We raden je aan eerst de hoeveelheid cijfers af te slanken tot er alleen gegevens overblijven die er daadwerkelijk toe doen. Het gevaar bestaat er anders in dat je verstrikt geraakt in een te grote hoeveelheid gegevens die geen invloed moeten spelen bij je beslissing.

Bereken voor een vastgoedbelegging steeds de kasstroom (cash-flow) door de inkomsten en uitgaven op te sommen. Bekijk welke zaken bijdragen aan de lopende kosten en hoeveel die maand per maand kunnen variëren. De kasstroom zal je helpen om te bepalen op welke markten je je kan begeven, welke eigendommen je aandacht verdienen en welke cijfers en gegevens voor jou van belang zijn.

Tip 4: Verzamel je eigen data uit je eigen bronnen

Als je zoekt naar een vastgoedbelegging vertrouw dan niet alleen op rapporten van de verkoper. Controleer dus niet alleen de gegevens  die ze je voorschotelen maar verzamel ook je eigen gegevens als dit mogelijk is. Dit betekent soms dat je zelf een onafhankelijke partner onder de arm moet nemen om je eigen verslag te laten opmaken. Je wil tenslotte cijfers waarop je kunt vertrouwen en een taxatie die weergeeft wat het pand waard is in die specifieke buurt. Je wil weten hoe die buurt is en of de vraagprijs eerlijk is.

Tip 5: Laat je niet meesleuren in de selffulfilling prophecy

Alle doorgelichte en gecontroleerde gegevens ten spijt, ze zullen je toch niet helpen als je probeert om je cijfers te doen kloppen. Eén van de grootste fouten die beleggers/investeerders maken, is proberen om de data alsnog in het gewenste plaatje te laten passen in plaats van de data voor zich te laten spreken en de juiste conclusies eruit te trekken. Selffulfilling prophecy zoals het ook wordt genoemd.

Wanneer investeerders met data iets willen aantonen dat de cijfers eigenlijk helemaal niet zeggen, en ze horen enkel wat ze willen horen, zal dit ongetwijfeld tot problemen leiden. Het is eigenlijk gewoon het negeren van problemen die niet weg zullen gaan met creatief rekenwerk.

En dan het goede nieuws…

Ben je het moe om eigendommen te controleren, wil je af van de kopzorgen die gepaard gaan met het zoeken en aanschaffen van een investering in vastgoed? Je hoeft niet verder te kijken dan First Immo! Wij selecteren onze panden in de provincie Antwerpen en in het Waasland met de hoogst professionele zorg. Als je dus op zoekt bent naar een investering aan de juiste prijs, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Aarzel dus niet en neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Hoe moet je als vastgoedinvesteerder vastgoeddata en statistieken lezen? 5 Tips

Lees meer