Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

Wie op zoek is naar een nieuwe woonst of zijn woning te koop heeft gezet, heeft vast wel al gehoord over het EPC, of het EnergiePrestatieCertificaat. Dit certificaat werd verplicht in 2008 voor woningen en appartementen die te koop en te huur aangeboden worden. Het EPC informeert potentiële kopers en huurders over de energieprestaties van het gebouw.

Tien jaar na de lancering is het tijd voor een update, en wordt het EPC grondig uitgebreid. Het vernieuwde certificaat wil nog meer sensibiliseren, informeren en aanzetten tot een grondige renovatie van de woning op vlak van energie.

Wat verandert er?

Aan het huidige EPC wordt een label toegevoegd, gaande van A+ tot F. In het beste geval gaat het om een woning die meer energie produceert dan verbruikt, in het slechtste om een energieverslindende woning. Door de toevoeging van dit label zal de potentiële koper of huurder sneller kunnen inschatten wat de energieprestatie is van de woning. Hierdoor zal hij eveneens gemakkelijker kunnen vergelijken met andere woningen en appartementen.

De aanbevelingen worden bovendien uitgebreid. Ze worden overzichtelijk weergegeven, en aangevuld met een kostenindicatie. De potentiële koper of huurder krijgt zo snel en eenvoudig inzicht in wat er nog moet gebeuren om de woning in orde te brengen op energievlak. Bovendien krijgt hij onmiddellijk een indicatie van het bijhorende kostenplaatje. Daarnaast zal er ook technische informatie terug te vinden zijn op de fiche.

Wat als u uw woning te huur of te koop wil stellen?

Beschikt u nog over een geldig EPC? Dan hoeft u niks te doen. Het oude EPC blijft sowieso tien jaar geldig. Als u een EPC laat opmaken na 1 januari 2019 zal dit automatisch het vernieuwde EPC zijn.

Heeft u geen (geldig) EPC en wilt u uw woning op de huizenmarkt brengen? Dan moet u nog steeds een erkende energiedeskundige type A contacteren. Deze zal uw woonst inspecteren en een EPC opmaken. U kan hier de lijst met erkende energiedeskundigen type A terugvinden.

Waarom werd het EPC vernieuwd?

Het EPC helpt kopers, huurders en eigenaars inzicht te krijgen in de energieprestaties van hun woonst. De overheid wil met het vernieuwde EPC hen nog meer sensibiliseren. Tegen 2050 wilt de Vlaamse overheid een energiezuinig gebouwenpark. Op het vernieuwde EPC zal u dan ook kunnen zien in welke mate uw woning reeds voldoet aan de lange termijn doelstelling die voor het woningenbestand is vastgelegd.

Meer info: www.energiesparen.be/epcparticulier

Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

Lees meer

  Handig als je het ouderlijk huis verlaat: een uitzetlijst

  Handig als je het ouderlijk huis verlaat: een uitzetlijst

  Je hebt er maandelang naar uitgekeken, en plots is het daar: je hebt je ideale eigen stekje gevonden. Uiteraard heb je dan heel wat materiaal nodig voor je uitzet. Om je hiermee op weg te helpen hebben wij de ideale chec ...

  7 tips om water te besparen in huis

  7 tips om water te besparen in huis

  Wereldwijd wordt water steeds vaker een schaars en dus kostbaar goed. Bij de meeste mensen in Vlaanderen loopt het (voorlopig) nog steeds zonder veel problemen uit de kraan. Verspilling tegengaan is dan ook iet ...

  Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

  Het EPC verschijnt vanaf januari 2019 in een nieuw jasje!

  Wie op zoek is naar een nieuwe woonst of zijn woning te koop heeft gezet, heeft vast wel al gehoord over het EPC, of het EnergiePrestatieCertificaat. Dit certificaat werd verplicht in 2008 voor woningen en apparteme ...