Goed idee om mijn huis te verkopen tijdens de feestdagen?

Goed idee om mijn huis te verkopen tijdens de feestdagen?

Verkopers vragen zich vaak af of zij hun eigendom tijdens de eindejaar periode te koop moeten blijven aanbieden, of dat zij deze beter even van de markt kunnen halen. Daarnaast is de vraag of ze beter wachten tot het nieuwe jaar, eventueel zelfs tot de lente.

Ooit was een huis verkopen tijdens de feestdagen iets wat zeer weinig mensen deden. Het drukke seizoen met al zijn sociale verplichtingen, cadeautjesjacht of vakanties maken dat verwacht werd dat kopers te weinig tijd hadden om op zoek te gaan naar een nieuwe eigendom.

Tijden zijn echter veranderd. Mensen blijven steeds online dankzij internet, smartphones en tablets. Dit maakt het makkelijk om het hele jaar door huizen te kopen en verkopen. Het wordt dan ook steeds meer de moeite om je huis ook tijdens de winterperiode en de feestdagen te koop te zetten.

Als je besluit de sprong te wagen, zijn deze tips om je huis in de winter te verkopen essentieel 

Hieronder volgen tips en redenen waarom je toch kan overwegen je woning te verkopen tijdens de feestdagen en in januari:

1. De beste kopers

Het heeft geen zin het te ontkennen, het winterseizoen met de feestdagen is een ontzettend drukke periode. Hierdoor lijkt het alsof dit niet de beste tijd van het jaar is om je huis te verkopen. Wie heeft namelijk de tijd om op huizenjacht te gaan?

Het antwoord kan je verbazen. Veel potentiële kopers zijn klaar om een huis te kopen tijdens de feestdagen. Ze doen een groot deel van hun huizenjacht online, waardoor ze sneller een potentiële woning kunnen spotten.

Dat ze nog steeds op zoek zijn in deze drukke tijden, ondanks het verminderde aanbod, duidt erop dat ze waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn om te kopen.

Bovendien kan je zo wel eens beloond worden met het soort koper dat elke verkoper wil aantrekken. Gemotiveerde kopers die tijdens deze periode op zoek gaan zullen geconfronteerd worden met een verminderd aanbod. Minder keuze betekent dat kopers sneller jouw woning zullen bekijken.

Daarnaast zijn kopers in de aanloop naar de feestdagen vaker in een feestelijke stemming. Emoties lopen al eens hoog op. Er wordt nagedacht over het verleden, en vooral ook over de toekomst. Vaak zijn kopers meer enthousiast over het kopen van een eigendom wanneer ze emotioneel zijn.

Als ze voordien eerder terughoudend waren ten opzichte van een aankoop, is het goed mogelijk dat zij nu tijdens de feestdagen juist enthousiast zijn. Zij kunnen makkelijker een aankoop doen tijdens deze dagen, juist omdat het hen goed doet voelen.

De feestdagen doet kopers vaak aan familie denken. Dit kan hen motiveren een woning te kopen waar ze zichzelf hun gezin zien grootbrengen. Deze motivatie kan hen ertoe aanzetten een grotere woonst te kopen dan dat ze eerder van plan waren.

2. Competitie is vaak minder zwaar

We brengen met z’n allen meer tijd door online, en zijn constant bereikbaar via verschillende kanalen. Toch zijn veel verkopers er nog steeds van overtuigd dat kopers geen zin hebben om te zoeken naar een nieuwe woning tijdens de koude, drukke winterdagen.

Dit betekent dat er vaak minder panden te koop staan in deze periode van het jaar. Hierdoor is er minder competitie voor verkopers in een periode waarin verschillende gemotiveerde kopers op zoek zijn en zonder twijfel meer keuze op prijs zouden stellen.

3. Huizen zien er op hun best uit tijdens de feestdagen

Winter is het ideale seizoen om een huis er als een thuis te laten uitzien. Een haardvuur, vers gebakken koekjes, kerstversiering…al deze zaken kunnen gebruikt worden om in te spelen op de wensen van de kandidaat-koper. Zolang het niet overdreven is, kunnen kandidaat-kopers zich op deze manier aangetrokken voelen tot de woning. Bovendien is er meer kans dat zij zich inbeelden er zelf warme en gezellige feestdagen door te brengen.

Zorg ervoor dat er in je huis een comfortabele atmosfeer hangt. Zet de thermostaat een beetje hoger voor een huisbezichtiging. Algemeen is het uiteraard niet slecht om energiebesparende tips te volgen. Wanneer potentiële kopers je huis komen bezichtigen kan dit echter tot een negatief, koud gevoel leiden. Zet die verwarming dus een beetje hoger en zorg ervoor dat bezoekers met een warm gevoel naar buiten gaan.

4. Bereid je voor op je volgende stap

Wanneer je verkoopt tijdens de feestdagen, moet je in je achterhoofd houden dat er iemand kan langskomen die alles snel wilt afhandelen. In deze drukke periode is dit allesbehalve evident. Zorg dus dat je goed voorbereid bent.

Ben je tegelijk aan het kopen en verkopen? Dan kan je stressniveau de pan uitrijzen. Een goede planning kan deze stress tot het minimum terugbrengen. Denk dus op voorhand na over waar je terecht kan indien je woning snel verkocht raakt.

5. Huis geraakt niet verkocht? Dit is de periode om de prijs te doen zakken of om van strategie te veranderen.

Staat je eigendom al maanden te koop zonder dat het verkocht geraakt? Dan is de kans reëel dat kopers je woning verouderd vinden, of te duur geprijsd. Hierdoor schrijven zij het pand af, zelfs wanneer het veel potentieel heeft of weinig competitie.

In dat geval is het tijd om actie te ondernemen. De eindejaarsfeesten kunnen hiervoor een goede opportuniteit zijn. De prijs laten zakken kan net datgene zijn wat je woning nodig heeft om verkocht te geraken. Kreeg je eerder reeds lage biedingen waar je niet op wilde ingaan? Blijven potentiële kopers je vertellen wat er mis is met je eigendom? Dan wordt het hoog tijd om de markt te tonen dat je luistert en serieus bent over willen verkopen.

Praat eerst met je makelaar vooraleer je grote veranderingen aanbrengt. Hij of zij kan je tips geven.

6. Wil je niet gestoord worden tijdens de feestdagen? Zet je woonst te koop in januari

Toegegeven, het is niet evident om bovenop de drukke feestdagen je huis beschikbaar te houden voor potentiële kopers. Sommige verkopers krijgen al een hoop stress door de gedachte alleen.

Is dit het geval? Zet je pand niet te koop tijdens de feestdagen, maar overweeg zeker om het na Nieuwjaar op de vastgoedmarkt te brengen. Traditioneel komen er ook in januari niet veel nieuwe panden op de markt. Het is koud, de bomen hebben geen bladeren, en de tuin is kaal. Vele verkopers wachten daarom tot de lente.

Verschillende kopers gaan echter vanaf januari actief op zoek naar een nieuwe woning. Ze hebben bijvoorbeeld besloten geen geld meer te verspillen aan huur, en willen nu iets kopen. Deze potentiële kopers zijn klaar om zo snel mogelijk op huizenjacht te gaan.

Wat ook de motivatie is, voor verkopers betekent dit maar één ding: de vraag naar huizen stijgt in een periode die traditioneel kalm is. Dit houdt in dat, als je klaar bent om te verkopen, je een aandachtig publiek hebt tijdens de feestdagen en in januari.

 

Overweeg je je woonst te verkopen? Aarzel niet en neem contact op met First Immo. Wij helpen je met plezier verder!

Goed idee om mijn huis te verkopen tijdens de feestdagen?

Lees meer

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Verkopen op lijfrente: Wat houdt het juist in?

  Je komt het vandaag opnieuw vaker tegen: de verkoop op lijfrente. Het heeft voordelen voor zowel koper als verkoper. Voor de koper is het een uitgelezen kans om met een klein kapitaal toch te investeren in vastgoed. De v ...

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Eerst kopen of verkopen, dat is de vraag

  Je kinderen gaan het huis uit, en nu voelt het veel te ruim aan. Je partner vindt de job van zijn/haar leven aan de andere kant van het land, en pendelen is geen optie. Je ouders worden een dagje ouder en vragen wat meer ...

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  9 tips om je woning klaar te stomen voor een waardebepaling

  Wat moet je weten over het proces? Je woning laten schatten is vaak een zenuwslopende ervaring. Je woonst staat tentoon, klaar om beoordeeld en geschat te worden. Soms voelt het alsof je zelf beoordeeld wordt. De scha ...