5 signalen dat je klaar bent om je eerste woning te kopen.

5 signalen dat je klaar bent om je eerste woning te kopen.

Ik kocht mijn eerste huis een paar maanden nadat ik getrouwd was en vooraan in de 20 was. Ik had vooraf eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon maar ik wist wel dat ik geen geld wou ‘weggooien’ door te blijven huren. Mijn vrouw en ik gingen op onderzoek uit naar de verschillende locaties die ons interessant leken. Vrij snel daarna kochten wij ons eerste huis. Als we hierop terugkijken, was dit één van onze spannendste momenten in onze jonge jaren.

Toch zijn we blij dat we zo snel die stap gezet hebben. Als we veel langer zouden gehuurd hebben, hadden onze herinneringen er waarschijnlijk heel anders uitgezien. Een eigen huis hebben, is volgens mij één van de beste fundamenten om herinneringen op te bouwen. Wanneer mijn vrouw en ikzelf vandaag huizen beoordelen, kijken we echt naar woningen die kunnen bijdragen naar het creëren van fijne herinneringen. Dat is onze prioriteit nr. 1!

Heb jij al de drang gevoeld om naar een eigen stek uit te kijken? Ben je het beu om steeds huur te betalen en elke maand te zien hoe je geld naar de rekening van de verhuurder verhuist? Woon je onder andermans dak en ben je klaar om je eigen huis te bezitten? Er zijn verschillende redenen die mensen motiveren om hun eerste huis te kopen. Weten wanneer het juiste moment er is om een woning te kopen, is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces. Laten we het daarover eens hebben.

 

1. Wanneer je carrière een positieve wending krijgt.

Geld is meestal de meest bepalende factor m.b.t. de aankoop van een eerste woning. Wanneer je nog maar net van de studiebanken afkomt en aan je carrière begint, is de aankoop van een woning meestal nog niet onmiddellijk aan de orde omdat je financiële toekomst nog onzeker is. Als je echter het vertrouwen hebt dat je carrière de goede kant op gaat, is de aankoop van een woning een logische keuze voor vele redenen.

Dat trotse gevoel dat je ervaart bij aankoop van je eigen woning kan ook je vertrouwen een boost geven, wat dan weer je professionele carrière succesvol kan beïnvloeden. Eigenaar zijn van vastgoed is voor velen een teken van volwassenheid. Kortom zodra je merkt dat je op professioneel vlak enige stabiliteit hebt, volgt vaak de drang om hierop te ‘bouwen’.

 

Ben je op zoek naar je eerste woning?
Maak het jezelf gemakkelijk en maak een automatische zoekopdracht aan!

 

2. Jouw stad/gemeente is echt jouw thuis.

Ik hou van Antwerpen. Het is mijn thuis. Ik heb al in Brussel, Gent en Herentals gewoond maar voor mij persoonlijk kan geen andere stad tippen aan Antwerpen. Dit is niet alleen mijn geboortestad maar ik heb gewoon geen verlangen om ergens anders te wonen. Als je onzeker bent of je in dezelfde stad/gemeente zal blijven binnen nu en 2 jaar, is het kopen van een woning niet de beste zet. Anderzijds, als je ervan overtuigd bent dat je de komende jaren in dezelfde regio wilt blijven, is het wel een logische keuze. Als eigenaar voel je je meer betrokken bij de buurtwerking. Geplande wijzigingen in de buurt van je woonst zal je van dichtbij willen volgen. Omdat eigenaars minder snel en vaak verhuizen, zullen ze dikwijls ook meer betrokken en geëngageerd zijn in de lokale politiek, verenigingen, buurtontwikkelingen,…
Eigenaars zijn nu eenmaal het kloppend hart van iedere buurt.

 

3. De liefde hangt in de lucht.

Wij komen iedere maand met verschillende ‘eerste-woning-kopers’ in contact. Voor jonge koppels is het kopen van een eigen woning een bevestiging van hun relatie. Ze willen aantonen dat ze samen hun toekomst gaan uitbouwen. Een woning is één van de meest solide fundamenten waarop blijvende herinneringen worden gebouwd. Zo is vastgoed kopen meer dan alleen een monetaire transactie. Het is een investering in herinneringen en levenservaringen.

 

4. Je bent al lang genoeg aan het huren.

‘Eerste-woning-kopers’ zijn meestal jonger dan 40 jaar. Het gebeurt nochtans dat ze ouder zijn. Voor sommige mensen is het leven immers te druk om met vastgoed bezig te zijn of zitten ze in de routine van huren zonder er verder bij stil te staan. Het wordt meestal pas een issue als ze toch eens terugkijken op de afgelopen 5 jaar (of meer) en het huurbedrag berekenen dat ze in die periode hebben uitgegeven. Neem die cijfers er maar eens bij en plaats ze in een hypotheekcalculator.  Je zal snel merken dat je tienduizenden euro’s  had kunnen uitgeven aan de betaling van je hypotheek als je jaren geleden een huis had gekocht in plaats van het uit te stellen. Dus als je al meer dan 2 jaar aan het huren bent en je er redelijk zeker van bent dat je in de (nabije) toekomst in dezelfde regio wil blijven wonen, ben je klaar om je eerste woning te kopen. Hoe langer je wacht, hoe meer geld je verliest met de huur. Ideaal voor de verhuurder, minder voor jou als huurder. :)

 

Wil je graag als eerste ons aanbod in je mailbox?
Dat kan. Vul je woonwensen in en krijg in primeur onze panden.

 

5. De verbouwing-/renovatiekriebels.

Mijn vrouw en ik vinden het geweldig om onszelf bezig te houden met kleine renovatieprojectjes. Het jammere bij het  huren van een pand is toch dat je niet de mogelijkheid hebt om het pand aan te passen, te verbouwen of herin te richten naar je eigen  noden.  Als eigenaar kan je dat wel en kan je van je huis een thuis maken. De realiteit is dat jouw renovatiekriebels alleen tot uiting kunnen komen als je zelf een woning bezit. Wanneer  je dus de drang voelt om een woning te personaliseren naar jouw wensen en noden, is het misschien tijd om uit te kijken naar de aankoop van je eerste eigendom!

 

TIP! 
Op Immoscoop kan je 1 maand exclusief het vastgoedaanbod
vinden van wel meer dan 500 kantoren!

 

5 signalen dat je klaar bent om je eerste woning te kopen.

Lees meer